Hulp- en geleidehonden

Naast mijn werk als hondengedragstherapeut train ik hulp- en geleidehonden. Ik neem een jonge hond op in mijn eigen gezin en train hem tot hij in staat is begeleiding te geven aan hulpbehoevende personen. Een hond die op vele vlakken inzetbaar moet zijn voor zijn baas.

Dit is een intensieve, maar erg leuke training, waarbij ik gebruik maak van positief belonen en de clicker. Een methode, waarbij corrigeren niet nodig zal zijn. Voor de hond is het aanleren van de oefeningen namelijk één groot feest. Hij vindt het heerlijk om samen te werken en dat is ook zeer belangrijk voor zijn latere taak.

 

Hulp- en geleidehondendor
Hulp- en geleidehondendor

Een hulp- en geleide hond wordt van jongs af aan getraind zijn baas op een veilige manier te begeleiden naar waar hij moet zijn. Wanneer iemand slecht zicht heeft is het bijvoorbeeld van belang dat de hond dit zicht als het ware overneemt in het verkeer. Het is niet zo dat de hond inzicht in het verkeer heeft, hij kan ook niet inschatten of de weg veilig is om over te steken, de weg weet hij ook al niet. Dat hoeft ook niet! Wat hij wel moet kunnen is obstakels vermijden, ook hoogte obstakels, en hij moet leren om bij een trap aan de goede kant te gaan staan, zodat de slechtziende niet zal vallen. Zo leert hij ook zelfstandig op zoek te gaan naar een zebrapad, hij leert het verschil tussen links en rechts, geeft de stoeprand aan en weet zelfs de pinautomaat te herkennen, wanneer hij erbij in de buurt is.
De hond leidt zijn baas door bij obstakels adequaat te reageren. Hetzij met het corrigeren van de route, maar soms ook door simpelweg een opdracht te weigeren of door te blokkeren, wanneer hij merkt dat dit gevaar op zou leveren.

 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Hulp- en geleidehondendor

Dit is wat ik de hond allemaal aanleer in vanaf 12 maanden oud. Ik train een hond tot een volwaardig hulp- en/of geleidehond, welke na het goed afronden van zijn examen direct aan de slag kan bij de cliënt.

 

De hond leert in vol vertrouwen alles wat hij nodig heeft om de juiste begeleiding te kunnen bieden en zijn examen met goed resultaat af te leggen.

 

Tot de hond bij mij geplaatst kan worden wordt hij liefdevol opgenomen in een ander gezin, waar de pup zijn socialisatie doorloopt. Puppycoaches zijn hard nodig en het is ongelooflijk leuk om te doen!

 

Hulp- en geleidehondendor

Heb jij ook interesse om puppycoach te worden

Klik op het logo